O vinu

Dolina Barrique je ružičasto vino iz podruma Bačina Vino. Proizvodnja vinarije je godinama bila u padu, da bi je 2004. godine neki dobri prijatelji i ljubitelji vina iz Helsingborga (Švedska) ponovo pokrenuli. Sada se proizvodi crveno vino bordo tipa, koje mnogi cene po kvalitetu i karakteru.

Proizvodnja

Dolina Rosé se proizvodi iz sopstvenih vinograda koje Podrum Bačina poseduje u malom selu Bačina. Grožđe se gaji u sopstvenim zasadima u okolini Bačine u vinogradarskom rejonu Tri Morava.

Dolina Rosé je napravljena od mešavine dve sorte crvenog grožđa koje su iskorišćene za dobro ružičasto vino. Da bi se otkrila kiselost i svežina vina, ali ipak zadržale fine arome, grožđe se bere sa velikom pažnjom neposredno pre potpunog sazrevanja. U tu svrhu se koristi najviši od svih vinograda. Sorte grožđa su Cabernet Franc i Merlot, pažljivo umešane u odnosu 50/50. Ručno ubrani grozdovi se muljaju, a zatim ostavljaju da maceriraju kratko vreme. Upravo to vreme ovo ružičasto vino čini onim što postaje na kraju. Delimično za dobijanje prave boje, delom za razvijanje karakterističnog ukusa. Što je kožica duže uključena, ružičasta boja je izraženija. Nakon što postignemo željeni rezultat u boji i ukusu, presujemo grožđe i dobijamo kljuk bez semenki i kožica. Za razliku od crvenih vina, rose mora fermentirati u rezervoaru od nerđajućeg čelika. Fermentacija se izvodi na relativno niskoj temperaturi da bi se održala svežina vina. Dolina Rose se nikada ne čuva u hrastovim buradima, već se flašira odmah nakon fermentacije i par meseci odležavanja.

Karakter

Svetlo rubin boje prijatnog voćnog mirisa, gde dominira osećaj latice divlje ruže. U ukusu prevladavaju crvene bobice. Kiselost i aroma se vrlo dobro harmonizuju i ističu voćnost vina.

Servirati na temperaturi od 12°C.

Sortni sastav

Merlot 50%, Carbernet Franc 50%

Alkohol

13%